Sunlight 

UVA.gif
UVA (A-ÅLdrande/Aging).          UV B (B-Bränna/Burn).

Pros: Best resource for D-vitamin which can cure depression and fatigue (1), helps with weight loss (2) and strengthens the bones and the immune system (4).

Cons: Cancer. Researchers know today that too much UV-light can give you cancer. 15 minutes per day without any sunscreen is enough to get maximum benefit (D-vitamin) from sunlight (3). Burns. Too much UV B light causes burns. Skin aging. UV A light does not give any visible effect at first but in the long turn it does penetrate the skin deeper and changes the structure on cellular level which causes wrinkles and pigmentation changes that are not revocable. Make your own sunscreen and forget the conventional sunscreen with questionable chemicals.

 

Fördelar: Stärker skelettet och immunförsvaret. UV-B ljuset sätter igång D-vitaminbildningen i huden som i sin tur lagras i kroppen, fettvävnad och skelettet och upp bygger upp kalciumnivåerna. Det krävs bara 15 min sol om dagen för att få rätt mängd D-vitamin. På vintern är det viktigt att ta D-vitamintillskott, detta är bättre än inget. Enkel tumregel: solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras den mesta UVB-strålningen bort i atmosfären. källa 4. D-vitamin har i sin tur andra välgörande egenskaper:

Botar depression och trötthet. I lagom mängd ( 15 min/dag) är UV-B botemedlet mot vinter- och vårdepression. Flera studierhar visat att tillskott av D-vitamin har lett till förbättrat humör. källa 1.

Smalare midja. Några studier har visat att tillskott av D-vitamin lett till minskad bukfett och bättre höftmått. 2.

Nackdelar: Cancer. Studier har visat att ju mindre UV-B-strålning  en grupp fått under sitt liv, desto mer cancer har upptäckts i  hud, bröst, ändtarm, äggstockar, prostata, njurar och lungor hos den gruppen. 3. Brännskador. UVB-strålar ger huden den solbruna färgen men är även orsaken till att man bränner sig. Djupa rynkor. UVA-strålarna ger ingen omedelbart synlig effekt på huden men det är denna strålning som tränger djupare ned i huden. Den påskyndar hudens åldrande och kan orsaka klåda, soleksem och pigmentförändringar.

Recept för egentillverkad solkräm/olja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s