Amino acids and muscles

Since I’ve become medi-vegeterian I’ve met some difficulties with keeping up the energy during training. It’s obvious that something is missing.

The importance of essential amino acids: Amino acids are organic compounds that combine to form proteins. Amino acids are the building blocks of protein and muscle tissue. When proteins are digested or broken down, amino acids are left. They’re used to help the body break down food, grow and repair body tissue. Essential amino acids cannot be made by the body and must come from food. 1

Lysine, bone and muscle growth and fat mobilization.

Threonine, maintenance of muscles and allows better absorption of other nutrients, protein sources containing threonine are more bio-available than others.

Phenylalanine, stimulates the nerve system which gives maximal contraction and relaxation of the muscles.

Tryptophan, prevents depression, needed in serotonin synthesis which is the body’s own endorphin.

Methionine, fat metabolization, better digestion and anti-oxidizing properties.

Leucine and Isoleucine, two of the three BCAAs, responsible for the regulation of blood-sugar levels, the growth and repair of tissues in skin, bones and skeletal muscle.

Valine, one of three BCAAs, maintains the nitrogen balance and preserves the use of glucose.

Histidin, produces gastric juices that speed up and improve digestion.

kosttillskott1.jpgKroppen kan själv tillverka de flesta aminosyrorna, förutom 8 stycken som måste tillföras via mat. Lista på mat och aminosyror.

Lysin: Bygger upp skelett och vanliga muskler. Stärker levern och skyddar kroppen mot virusangrepp. Är särskilt effektivt vid herpesinfektioner. Mat med högt lysininnehåll: Avocado, ananas, azukibönor, banan, canteloup melon, cheddarost, fisk, gröna bönor, morötter, kalkon, kyckling, lamm, linser, ris, rödbetor, röda bönor, sallad, sojabönor, äpple, ägg, ärter.

Isoleucin och leucin (BCAA), fisk,  sojaprotein, sojabönor, keso, mjölk, råg, ägg, spirulina, lever, mandlar, cashewnötter, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, kikärtor och linser. Tryptofan: Motverkar depression och behövs för att sömn och dygnsrytm ska fungera bra. Sparris, sojaprotein, ägg, råris, fisk, keso, lever, lammkött, jordnötter, sesamfrö, pumpa och linser . Treonin: Boostar enzymaktiviteten i kroppen och hjälper matsmältningssystemet. Extra viktig för vegetarianer. Baljväxter (linser, ärtor, lupin, bönor, kikärter, jordnötter etc) innehåller riklig mängd L-Treonin. Finns också i Kalkon, kött, ägg, ost, nötter och soja. Valin: Har en läkande effekt på andra aminosyror, motverkar skador orsakade av alkohol och droger. Ricottaost, keso, kalkon, mjölk, ägg, yoghurt, champinjoner, spenat, kidneybönor, broccoli och frön. Fenylalanin: Har en positiv inverkan på minne och inlärningsförmåga. kalkon, kyckling, nötter, frön, skaldjur, ägg och avokado. Metionin: Binder skadliga tungmetaller och motverkar håravfall. Har en avgiftande effekt. Lever, forell, kolja, hälleflundra, cashewnötter, mandel, pistagenötter, ricottaost och keso. 

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Josefin Wellsing says:

    👍

    Skickat från min iPhone

    21 juni 2016 kl. 21:22 skrev Veronika Vasa <comment-reply@wordpress.com>:

    VeronikaVasa posted: “Immunförsvagning framkallas av fysisk och psykisk stress, bekymmer, sorg, vrede, brist på vila, aktiv och passiv rökning, alkohol, miljöbelastning från bekämpningsmedel, näringsmässig obalans t.ex. för lite grönt och frukt och för ensidig kost,”junk food””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s