No to conventional sunscreen

Conventional sunscreen is dangerous for your skin. Nivea, Piz Buin, Eucerin, Garnier,  etc. contain synthetic chemicals that go into the skin in order to protect the skin from UV light. These chemicals absorb UV light and  a chemical reaction occurs. Some of these chemicals get concentrated in your body and can give hormonal disruptions. For ex: Ethylhexyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC). Then we have other questionable subjects like Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone), 3-benzylidene camphor, Octyl methoxycinnamat, Padimate O (OD-PABA) (destroys your DNA), Homosalate (Eusolex / HMS), Octrocrylene (oktokrylen)(causes contact dermatitis), Benzophenone-3 (Oxybenzone).
Besides, there are a lot of other chemicals that are not good for either your skin or the nature. So make your own sunscreen with natural oils and minerals.

Vanliga solskyddskrämer är farliga för hälsan. T.ex Nivea, Piz Buin, Eucerin, Garnier, Apoteket mm innehåller syntetiska kemikalier som går ned i huden för att där skydda huden från UV-strålarna. Dessa kemikalier absorberar UV-strålningarna och det sker en kemisk reaktion. Vissa av dessa  UV-skydd lagras länge i kroppen och kan vara hormonstörande.

• Ethylhexyl methoxycinnamate – hormonstörande, cancerframkallande, giftigt för alger och vattenlevande djur. Detta ämne finns i t.ex Niveas solskydd riktat till barn. • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och bioackumulerande (lagras i fettceller.)

Andra kemikalier att se upp för: • Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – allergent.  • 3-benzylidene camphororsakar östrogeneffekt på fiskar.  • Octyl methoxycinnamate – hormonstörande, har hittats i modersmjölk. Misstänks vara bioackumelerande. • Padimate O (OD-PABA) – hormonstörande, allergent och kan skada ditt DNA. • Homosalate (Eusolex / HMS) – hormonstörande, giftigt för miljön. • Octrocrylene (oktokrylen) – ganska nytt UV-skydd som orsakar kontaktallergier. •  Benzophenone-3 (Oxybenzone) – hormonstörande, cancerogent, allergent. I en studie som gjorts på Sahlgrenska fick flera försökspersoner smörja sig med solskydd som innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3. De smörjde in sig 2ggr/dag i en vecka. Fler aveckor efter kunde man fortfarande hitta kemikalien i urinet.

Sen innehåller solkrämer silikoner, parfymer, propyleneglykol, parabener och annat mindre trevligt. Gör din egna solkräm, olja, lotionbar av naturliga oljor och mineraler (fungerar som filter och reflekterar UV strålar. Recept här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s