Which fat is best

Produkt_6_ISO_WebImage

The brain is mostly composed of fat, hormone production is dependent on fat and the body gets some of the vitamins and antioxidants through the fat. There are three types (depends on the structure of the molecules of the fatty acids). How easy or difficult it is for the body to process and turn fat into energy depends on the construction of the fatty acid.

Polyunsaturated fats – liquid in room temperature/refrigerator. Unstable construction, contains a lot of omega 6 which creates inflammations. Oxidizes easily, if it occurs in the body it turns into free radicals (chemical reaction) that can lead to cancer and aging (think of it as the body rusts on the inside). Polyunsaturated fats usually undergo chemical processes to add antioxidants. Ex: sunflower oil, rapeseed oil, soybean oil, corn oil and margarine (vegetable oil that has undergone chemical processes such as hydrogenation, bleaching, coloring, flavoring, etc). Reduce use of these fats.

Monounsaturated fat – liquid in room temperature and solid in the refrigerator, olive oil, avocado oil, nut oils. Contains essential amino acids (omega 3 and 6). This fat structure can not withstand high temperature (the nutrients get destroyed during high temp). Avoid frying in these oils. These fats are good to use in salads and cold sauces.

Saturated fat – solid in room temperature. Ex butter, coconut oil, cocoa butter, and in egg yolk, cheese, fat edges of meat, tallow (beef), lard (pork). The most stable structure of fat, high melting point. Withstands high temperature and is best for frying. Saturated fat has had wrongfully a bad reputation. Saturated fat is most natural for the body.

Trans fats are produced chemically and composed of unsaturated fat that has been converted into saturated fat (to get a firmer texture and increase the durability (hydrogenation). Ex margarine. Available in fried foods, cakes and sweets. Trans fat has been shown to cause various types of sickness and should be avoided.

Summary
Eat coconut oil, avocado oil, nut oils (almond oil, walnut oil, macadamia oil), olive oil, jojoba oil, butter, tallow, lard. For frying, use only coconut oil, butter, tallow and lard. The rest is used cold. Use cold pressed oil, the nutrients have been preserved and the oil has not undergone chemical process. Find out how your coconut oil is produced and where. It must be made from fresh coconuts (not dried). More about coconut oil here.
Avoid vegetable oils; canola oil, margarine, sunflower, oil, rice and soy oil.

Hjärnan består till stor del av fett, hormonproduktionen är beroende av fett och kroppen får vitaminer och antioxidanter via fett. Tre olika typer finns (beror på konstruktionen av molekylerna i fettsyrorna). Konstruktionen påverkar hur lätt eller svårt det är för kroppen att bearbeta och göra om det till energi.
Fleromättat fett – flytande både i rumstemperatur/kylskåp. Ostabil uppbyggnad, innehåller mkt omega 6 vilket skapar inflammationer i kroppen. Oxiderar lätt, om det sker i kroppen bildas fria radikaler (en kemisk reaktion) som kan leda till cancer och åldrande (se det som att kroppen rostar på insidan). Fleromättat fett har ofta genomgått kemiska processer där man tillsätter antioxidationsmedel. Ex på fleromättat fett: solrosolja, rapsolja, sojaolja, majsolja och margarin( vegetabilisk olja som genomgått kemiska processer såsom hydrogenering, blekning, färgning, smaktillsättning m.m.). Fett som består av stor del fleromättat fettsyror är bra att undvika.
Enkelomättat fett – flytande i rumstemperatur och fast form i kylskåp, ex olivolja, avocadoolja, nötoljor. Innehåller essentiella aminosyror (omega 3 och 6). Den här fettstrukturen tål inte hög temperatur (då förstörs näringsämnena och det utsöndrar farliga toxiner. Undvik att steka i dessa oljor. Ett bra komplement till sallader och i kalla såser.
Mättat fett – fast form i rumstemperatur, ex smör, kokosolja, kakaosmör och i äggula, ost, fettkanter på kött, talg (nöt), ister (gris). Mest stabila konstruktionen av fett, hög smältpunkt. Tål hög temperatur och bäst att steka i. Mättat fett har haft en felaktig negativt rykte som nu börjar förbättras. Mättat fett är det mest naturliga för kroppen och det vi levt på i tusentals år.

Transfetter är framställda på kemisk väg och består av omättat fett som gjorts om till mättat fett (för att få en fastare konsistens och öka hållbarheten/hydrogenering). Ex margarin. Finns i friterad mat, kakor och godis. Transfetter har visats orsaka olika typer av sjukdomar och ska undvikas.

Sammanfattning:

Ät kokosolja, avokadoolja, nötoljor (mandelolja, valnötsolja, macadamiaolja), olivolja, jojobaolja, smör, talg, isterDet som motverkar inflammationer. Till stekning är det endast kokosolja, smör, talg, och ister som funkar. Resterande används kalla. Använd kallpressad olja, näringsämnena har då bevarats och oljan har inte genomgått kemisk process. Ta reda på hur din kokosolja har producerats och var. Den ska vara gjord på färska kokosnötter (inte torkade).

Undvik vegetabiliska oljor; rapsolja, margarin, solrosolja, majsolja, risolja, sojaolja. Det sombidrar till inflammation i kroppen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s